BlogGoogle AnalyticsGoogle Tag Manager

Publicatiedatum van blogberichten tracken in Google Analytics

By 10 maart 2019 april 9th, 2019 No Comments

Actief aan het bloggen en zou je graag extra informatie van je artikelen of nieuwsberichten aan Google Analytics toevoegen? Dat kan je eenvoudig doen door middel van Aangepaste Dimensies (Custom Dimensions) in Analytics en door het inzetten van Google Tag Manager.

In vijf stappen leg ik je uit hoe je de publicatiedatum van je blogbericht als dimensie mee kan sturen naar Google Analytics. Uiteraard kunnen deze stappen ook ondernomen worden om andere meta-data, zoals de auteur, vanuit je website door te sturen naar Analytics.

 

Stap 1: Zoek de CSS-class van de publicatiedatum

De eerste stap die je dient te ondernemen is uitzoeken welke CSS-class er gebruikt wordt op het element van de datumweergave. Dit kan je doen door in Google Chrome de Chrome Dev Console naar voren te halen. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de publicatiedatum en kies voor ‘Element inspecteren’.

In mijn geval pak ik de class “meta-date” (de classes “date” en “updated” laat ik achterwege). Zorg er voor dat de gekozen class niet op andere elementen gebruikt wordt, anders zal Google Tag Manager ook deze data doorsturen.

 

Stap 2: Maak een variabele aan in Google Tag Manager

Na het bepalen van de CSS-class gaan we in Google Tag Manager een variabele aanmaken. In dit stappenplan ga ik er van uit dat je Google Tag Manager al hebt geïmplementeerd in je website. Heb je hulp nodig bij de implementatie van Tag Manager? Stuur even een berichtje!
De nieuwe ‘door de gebruiker gedefinieerde variabele’ stellen we in op het type DOM Element en de methode CSS Kiezer. Bij Elementkiezer vullen we CSS-class uit stap 1 in.. Laat de overige velden leeg.

Stap 3: Maak een aangepaste dimensie aan in Google Analytics

Maak een aangepaste dimensie

 

Stap 4: Voeg de aangepaste dimensie toe aan je Google Analytics tag in Tag Manager

Voeg de aangepaste dimensie toe aan je GA tag.

 

Stap 5: Controleer of de implementatie juist is gedaan in de voorbeeldmodus

Controleer de implementatie.